История край Ропотамо

Ранули е име на древен град разположен на устието на река Ропотамо ,върху така наречената Лъвска глава.Крепостта която се е намирала там в миналото е дала начало на този град.В момента крепостните стени са добре запазени от огромни и добре издялани камъни. Камъните ограждат площ от 30 000 кв.м. което го правят един от най – големите укрепени градове в България.Смята се че Ранули е бил от големите центрове по черноморието по времето на Римската Империя , тъй като река Ропотамо течаща край западните подстъпи на крепоста е широка 60-80 метра и дълбока 8- 9 метра ,която я прави сравнително достъпна за корабите по това време.Крепостта има важно стратегическо значение , като крепост с името Ранули се среща в Хамбарлийския надпис от 812 – 813 г , заедно със Анхиало , Дебелт и Созопол, защото  крепостта Ранули вероятно е контролирала единствения брод на река Ропотамо.

Името Ранули има латински произход и означава малка жаба или жабешка крепост.  Като се имат  предвид размерите на крепоста ,името вероятно идва от близоста на река Ропотамо.
В наши дни се смята че  крепостта Ранули отъждествява днешната крепост Вълчаново кале, чието име  произлиза от  Вълчан войвода, използвал загражденията за убежище от турците.

Река Ропотамо:

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: